Vilka råd skall man följa?

Har på senaste tiden läst en hel del på forum och föräldrar nätverk om just barns huvudformer. Vi föräldrar är ganska snabba på att ge varandra råd om vad som är rätt och fel. Jag är väldigt skeptisk kring just detta fenomen.

Har bara den senaste tiden hört bekanta som har varit oroliga for deras barns huvudform, och efter lite support i några forum slutat oroa sig för sitt barn huvud då alla säger att det rättar till sig, eller att ”ett platt huvud” spelar väl ingen roll. När barnet sedan är 8-9 månader har just dessa mammor varit väldigt ledsna för att barnet fortfarande har platt huvud.

SÅ vart vill ja komma, jo var försiktiga med att ge råd inom detta ämne. Ett platt huvud kan delas in i 3 steg

1: Lite platt och kommer inte märkas jätte mycket när håret växer ut

2: Platt så det kommer synas hela livet.

platt huvud blond tjej

 

Bilden visar ex nr 2

3: Så platt att operation är nödvändig så att inte hjärnan tar skada.

En platt skalle handlar om mm och ibland cm, detta gör det svårt för ett otränat öga vad som är platt och inte.

Så vårt råd på Mimos och mitt personliga råd är: Följ ditt mamma hjärta och gå till en sjukgymnast/fysioterapeut som är inriktad på skallasymmetrier och be dem kolla på ditt barn. BVC är extremt talangfulla och vi ska vara glada att vi i Sverige har så fin hjälp när vi blir föräldrar, men det är inte alla som är fördjupade i skallasymmetrier. Vi har öppen sjukvård i Sverige och kan därför söka oss nästan vart som helst med våra barn.

Bättre att gå en gång för mycket och få övningar och hjälpmedel än att vänta och bli besviken när det är för sent att rätta till.

Vi på Mimos hjälper gärna till med namn på fysioterapeuter som är specialister på området.